Inkeren

Spaarders met verzwegen geld op een rekening in het buitenland, zogenaamde zwartspaarders, kunnen nog tot 1 juli 2014 een inkeerregeling treffen met de Belastingdienst. Wanneer ze openheid van zaken geven over hun vermogen, kunnen ze via een speciale inkeerprocedure een zware boete ontlopen. Voorwaarde is wel dat het zwarte geld nog niet bekend is bij de Belastingdienst. De zwartspaarder heeft nog geen naheffing ontvangen en wordt nog niet gezocht door de FIOD.

Waarom inkeren?

Het treffen van een inkeerregeling kan zorgen voor gemoedsrust, zeker nu de Belastingdienst steeds vaker het nieuws opzoekt met dreigende berichten over verhoogde pakkansen. Ook ontlast u eventuele erfgenamen door zelf een inkeerprocedure te starten, in plaats van uw kinderen met zwart geld op te zadelen. Indien u wilt inkeren, zorg dan dat u alle consequenties overziet en laat u bijstaan door een advocaat-belastingkundige.

Formulier vrijwillige verbetering

De Belastingdienst wil het zwartspaarders makkelijk maken. Zwartspaarders die tot inkeer willen komen, kunnen het ‘formulier vrijwillige verbetering’ downloaden, invullen en opsturen. Makkelijk en snel klaar?

Het is verstandiger om bij een inkeerprocedure op voorhand advies in te winnen bij een advocaat-belastingkundige. Hij kan u bijstaan wanneer u vragen van de Belastingdienst moet beantwoorden. Hij overziet immers dankzij zijn kennis van fiscaal recht, de gevolgen en consequenties van de informatie die u aan de Belastingdienst verstrekt.

De boete voor zwartsparen is hoog. En de voorwaarden voor inkeren zijn vatbaar voor meningsverschillen. Hoe toont u bijvoorbeeld aan dat de Belastingdienst u nog niet op het spoor was?  Neem eerst contact op met een advocaat-belastingkundige, vóórdat u naar de Belastingdienst stapt.

Inkeren onmogelijk

Sommige spaarders bij de Luxemburgse bank KB-lux worden door de Belastingdienst gedwongen tot afgifte van informatie. Zij ontvingen een kort geding dagvaarding informatieverplichting op straffe van een dwangsom van de Staat. Via deze civiele procedure probeert de Staat vermeende zwartspaarders informatie af te dwingen op straffe van een dwangsom. Deze procedure is in strijd met de waarborgen van belasting heffen volgens het Europese Hof en het Verdrag van de Rechten van de Mens. Mr. L.J. de Rijke staat verschillende cliënten in deze procedure bij. Voor meer informatie neemt u contact op.